Easter traditions!

A few years ago I did this Easter project with my friend Anna Bønnelycke. She wrote about the many traditions of Easter and I .. interpetated it in drawings. It was a lot of fun doing ^^

Here is the stories (in Danish):

Natten til skærtorsdag6

Aftenen før skærtorsdag

Fra gammel tid har der været megen overtro forbundet med helligdage.
Især natten inden helligdagene tilhører troldtøj af enhver art. Dette gælder også for påsken. Og allerede natten til skærtorsdag skal man vare sig for heksene. Alle løse redskaber, som bagespader, koste og plove skal sættes ind, så heksene ikke kan ride til heksesabbath på dem. Gør de det, vil redskaberne gå i stykker eller kun bringe dårligdom – brødspaden vil give dårligt brød og der, hvor ploven går, vil der kun vokse ukrudt.

Aftenen kaldes St. Skade aften, fordi heksene efter sigende også kan bruge skader til at ride på. Eller til at drikke af. Og det er forklaringen på, at man ikke ser nogle skader denne aften..

Så ind med brødspaderne folkens!

 

Skærtorsdag1

Skærtorsdag

I dag skal man have nikålssuppe til middag. Ni er et gammelt magisk tal, og de ni slags kål vil beskytte mod rygsmerter resten af året. I de danske bondehaver står grønkålen, som kan tåle frost, stadig i kålgårdene. Men falder påsken tidligt, kan det knibe med friske forsyninger. Så kan stikkelsbærblade, skvalderkål, eller sågar græs bruges, for at komme op på de vigtige ni slags.

Når man går i kirke i dag (for det gør man jo), kan man tage et ”hønnike æg”, som er det første æg en høne lægger, i lommen. Så kan man se hvem der er hekse. De vil have krukker, potter, spande, gryder eller bikuber og andet ragelse på hovedet. Men man skal passe på, for hvis heksene finder ud af, at man genkender dem, så vil de forsøge at knuse ægget og så kan alskins ting ske med én.

For at beskytte sig mod trolddomspak kan man ”ståle” – hug en kniv ind i dørkarmen, så kommer troldtøjet ikke efter dig og dine.

Desuden er det en god dag at så ærter.

langfredag1

Langfredag

Har man en syvsover i huset, kan man i dag fuldt tilladeligt give dem langfredagsris for at få dem ud ad fjerene.

I dag skal man spise rugmelsgrød med honning. Så er man beskyttet mod mavesmerter i det kommende år. Tilgengæld må man ikke sy, spinde eller strikke, for så vil man få gigt.
En gammel talemåde fra Samsø siger desuden at ”Langfræjas Wæe kaa dryw fatte Faalk ti aa grææ, men Skæthoosdas Ta’er de æ møj waer”.

Og den kan I så tygge lidt på.

 

skidenlørdag

Skiden lørdag

Skidenlørdag hedder sådan, fordi det er i dag man vasker.

Og så skal man spise skidne æg. Hvis man har været i nærheden af mig på en skidenlørdag, har jeg nok forsøgt mig med en historie om at skidne æg er æg, der har været gravet ned siden fastelavn og derfor ikke er så friske mere. Men ned skal de (ligesom med det der fisk på Island). Det er IKKE rigtigt, og jeg har nu spoleret al sjov for mig selv på fremtidige skidenlørdage. Skidne æg er ganske simpelt æg i sennepssovs, som SER skidne ud, men bestemt ikke smager sådan.

Desuden farver man påskeæg ved at koge dem med løgskaller, kaffegrums eller påskeliljeblade. Nogle steder smed man en rød uldsok ned i æggegryden, så tog de farve fra den. De æg, som skal gives væk, kan man indridse navnet i efter kogning.

 

påskedag1

Påskedag

De der har været tidligt oppe, har måske set solen danse? Det skulle den efter sigende gøre, fordi den er så glad ved, at Frelseren er opstanden.

Æggene er jo typisk påskeforkostmad, men det er nu nok de færreste, der kommer op på siden af karlenes indtag. 10 æg til frokost påskedag!

At æg bruges så meget i påsken, stammer fra mere katolske tider, hvor det ikke var tilladt at spise æg i fasten. Desuden er det nu hønsene for alvor begynder at give æg igen.
Og så skal man huske at knuse æggeskallerne, ellers holder hønsene op med at lægge.
Æggene kan også trilles med, og den, der kan knuse skallen på en andens æg, vinder det.

Vil man vide om ens kæreste vil være tro, kan man gemme sit påskeæg i et år. Er det stadig friskt, kan man stole på ham. Mine er af chokolade, oddsene er virkelig i Sørens favør (hvis han kan lade være med at spise dem).

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s